Wist je dat...

maandag 01 november 2021

Wist je dat? 

* Lokale partijen groeien bij elke verkiezingen
* Een derde van de raadszetels wordt ingenomen door een vertegenwoordiger van een lokale partij.
* Lokale partijen in driekwart van de gemeente mee aan het roer staan.  

Echter hebben lokale politieke partijen géén toegang tot de €25 miljoen subsidie die de Rijksoverheid jaarlijks beschikbaar stelt voor politieke partijen. Alleen landelijke partijen, die een zetel hebben in de Eerste of Tweede kamer, komen daarvoor in aanmerking. 
Op deze manier ontstaat een nog grotere tweedeling en kunnen deze lokale partijen minder investeren in jongerenafdelingen, onderzoek, professionalisering en trainingen.
Praktisch is er natuurlijk geen verschil. We doen hetzelfde werk en we kleuren het politieke landschap in alle diversiteit. Maar toch zijn we niet gelijkwaardig!
Als alternatief voor gelijkwaardigheid is afschaffen van de totale subsidie overigens ook een optie, wat ons betreft.

Deze maand nog vergadert de Tweede Kamer over de wijzigingen in de Wet financiering politieke partijen. VENRAY Lokaal en Samenwerking Venray zullen dit samen met o.a. het kennispunt Lokale Politieke Partijen, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Unie van Waterschappen en anderen lokale politieke partijen op de voet volgen. Wij vragen bij deze aandacht voor versterking van de democratie, voor gelijke kansen. Weg met het onderscheid tussen lokale en landelijke politieke partijen!

Fractie Samenwerking Venray en fractie VENRAY Lokaal